Otvaranje samostalne izložbe Lidije Ristić – ‘Top Coat’

Objavljeno Kategorizovano kao Izložbe Označeno , , , , ,
Izlozba Lidija Ristic
Izlozba Lidija Ristic

Pozivamo vas na otvaranje samostalne izložbe Lidije Ristić „TOP COAT“ u subotu 2. aprila, od 19h. 💥

Muziku će puštati DJ Enki!

Izložba se realizuje u saradnji sa galerijom X VITAMIN

Posle većeg dela života provedenog u Americi, gde se školovala i stvarala, Lidija Ristić prikazuje beogradskoj publici svoju specifičnu umetničku praksu. Koristeći široko dostupne proizvode, promišlja na temu novih okolnosti u kojima se svet nalazi. Na relaciji mikro i marko sveta, umetnica tretira predmete kojima daje taj top coat- poslednji, zaštitni sloj. Radove karakterišu intezivan kolorit, efemernost i efekat iznenađenja. Svaki segment rada se sastoji od predmeta koje smo navikli da vidimo u potpuno drugačijem kotekstu.

Sam izložbeni prostor Kulturnog centra Dorćol će proći kroz transformaciju. Autorka tretira i sam fizički prostor u kom izlaže i menja ga u skladu sa temom izložbe. Radeći na samim arhitektonskim elementima, Lidija izlazi iz okvira umetničkog medija i umetnost čini da bude sastavni deo okruženja posetilaca. Kao iterdisciplinarna umetnica, Lidija koristi same umetničke medije kao alat, predmet koji izlaže kao artikulaciju, a misao o samom stvaralaštvu kao suštinu.

Ovom izložbom Kulturni centar Dorćol nastavlja sa svojom izložbenom delatnošću kojom
predstavlja mlade umetnike. Nudeći prostor za umetnički eksperiment i promišaljanje, KCD nudi širok spektar umetničih delatnosti.

Lidija Ristić je srpsko-američka interdisciplinarna umetnica koja živi i radi na relaciji Beograd-Njujork. Diplomirala je na smeru skulpture na Univerzitetu Masačusets u Bostonu, a master studije je završila iz oblasti interdisciplinarnih studija na Njujorškom Univerzitetu. Jedan je od osnivača kolektivnog umetničkog prostora „24k Studios“, pokretne galerije „24k Studios Presents“, a bila je i kreativna direktorka dobrotvorne organizacije „Hungry Babies“ u San Francisku. Izlagala je samostalno i grupno u SAD i Evropi. Trenutno je član nezavisnog projektnog prostora „Paradice Place“ u Bruklinu, Njujork.