Otvaranje izložbe „Ornament as crime“

Objavljeno Kategorizovano kao Događaji, Izložbe Označeno , , ,

Pozivamo vas na otvaranje izlozbe „Ornament as crime“, 16. novembra u 20h u KC Dorćol.

Ulična umetnost i grafiti su ukorenjeni u DNK Beograda. U ovom gradu, radije bi sačuvali i označili originalno ilegalnu uličnu umetnost na Google mapama – prepoznajući njeno pravo na mesto u istoriji – nego vodili dosadne rasprave o čistoći zidova. Nije nikakvo iznenađenje što u takvom hranljivom okruženju ornament neprestano osvaja nova područja, odbijajući da se skloni u gradske prolaze.

U svom novom projektu, tim umetnika uvodi već poznato preplitanje boja na teritoriju ljudskog tela. Šta je ovo ako ne još jedan pokušaj da se razume mesto ulične umetnosti u hijerarhiji umetnosti? Ova izložba, osmišljena na preseku fotografije, arhitekture, videa i ulične umetnosti, poziva vas da ponovo razmotrite jedno od najhrabrijih i kontroverznijih umetničkih pokreta.

Teško je reći da li oslikani ljudi kontrastiraju ili pokušavaju da se stope sa kontekstom. U ovom projektu, oslikana ljudska tela simbolizuju našu interakciju sa gradom – teško je povući liniju gde se naš uticaj na okolinu završava, a obrnuti proces počinje.

Naslov izložbe odnosi se na knjigu izuzetnog arhitekte i glavnog protivnika ornamenta, Adolfa Loosa. Loos je mrzeo ukrase u arhitekturi i verovatno bi bio oduševljen suštinskim modernističkim zgradama Beograda. Šta bi rekao o uličnoj umetnosti? Ovo je možda odlično pitanje za umetničko-istorijsku diskusiju.

Tim projekta:

Fotografi:

– Marija Cvetkova

– Ilja Ivanov

– Jurij Orlov

Modeli:

– Abigejl Aluoka

– Sasa Krasinskaja

– Julija Graut

Organizatori izlozbe:

– Katja Barinova

– Anton Ustjugov

Kurator:

– Jurij Orlov

Umetnik:

– Andrey Kolosov