Art Weekend Belgrade

Objavljeno Kategorizovano kao Događaji, Vesti Označeno , , ,

06. – 16. 06. 2024.

Kulturni centar Dorćol predstavlja dinamičan prostor namenjen mladima i svima koji dele strast prema kulturi i umetnosti. Ovde se održavaju raznovrsne aktivnosti i događaji koji inspirišu kreativnost i podstiču razmenu ideja. Naša misija je da stvorimo inspirativno okruženje koje promoviše kulturnu raznolikost i podržava kreativni izraz mladih. Kulturni Centar Dorćol predstavlja mesto gde se ideje rađaju, gde se ljudi povezuju i inspirišu jedni druge. Kroz naše programe, radionice i događaje, nastojimo da podstaknemo razvoj kreativnih veština i podignemo svest o važnim društvenim pitanjima.

Instagram: https://www.instagram.com/kcdorcol/

—-

Izložba „Izmedju mene i sebe“

Umetnica Jana Panajotović

Jun 1-13, 2024

Instagram: https://www.instagram.com/janapanajotovic/

„Moj fokus na akt me dovodi u direktno suočavanje sa ženskom ulogom i njenim posmatranjem u današnjem društvu. Želela sam da iskoristim (auto)akt u direktnom kontekstu posmatranja sebe, ali se nisam odvajala od sentimenta i senzualnosti svog tela.

Problem posmatranja ženskog tela je sveprisutan kao posledica filtriranog sadržaja dostupnog na internetu u suprotnosti sa realnim stanjem u ogledalu. Ovaj problem vidim kao kolektivno žensko iskustvo i ovim metodom ja biram da se nosim sa njim. Kako žena reaguje i kako se povezuje sa promenama svog tela, ne samo kroz godine, već kroz mesečne cikluse može predstavljati zatvor ili slobodu u odnosu prema svom telu. U ovakvoj paraleli, moj rad se odnosi na socialni i psihološki aspekt ženskog pola. Koristeći fotografije koje nastaju u različitim periodima ciklusa u kojima su najmanje promene vidljive (možda samo meni), spajam tela bez početka i kraja, nekada u kontrastima boja pozadine i tela, nekada gužvajući što više svojih delova u želji da prikažem pojavu nejasnih perspektiva i percepcija ženskog uma. Nastojim da uključim posmatrača u proces uvijanja i trajnosti promene: često su tela koja se čine više u prvom planu u zavodljivim položajima prikrivajući one koje su spontanije i ostaju u pozadini – nalik na proces posmatranja svog nagog tela u ogledalu. Žena najpre stane ispred ogledala ponavljajući neku zavodljivu pozu, sakrivajući „nesavršenosti” nametnute od strane ispoziranog instagram društva, dok se kasnije realnost probija, opuštaju se mišići stomaka, spuštaju se ramena i poprima se jedna prirodnija forma ostavljajući ženu sa izborom – hoće li nastaviti dan prihvatajući realnost ili sa željom da ostane u prvoj, zavodljivoj pozi?

Mojim radom ja se ujedno borim sa sopstvenim nesigurnostima i odajem počast lepotama ženskog bića.

Moja najlepša posveta sebi.

Moja najveća zamerka meni.“